• CANLI TV İZLE
  • CANLI BORSA
  • Hatay 24° AÇIK
    • Adana
    • Adıyaman
    • Afyonkarahisar
    • Ağrı
    • Amasya
    • Ankara
    • Antalya
    • Artvin
    • Aydın
    • Balıkesir
    • Bilecik
    • Bingöl
    • Bitlis
    • Bolu
    • Burdur
    • Bursa
    • Çanakkale
    • Çankırı
    • Çorum
    • Denizli
    • Diyarbakır
    • Edirne
    • Elazığ
    • Erzincan
    • Erzurum
    • Eskişehir
    • Gaziantep
    • Giresun
    • Gümüşhane
    • Hakkâri
    • Hatay
    • Isparta
    • Mersin
    • istanbul
    • izmir
    • Kars
    • Kastamonu
    • Kayseri
    • Kırklareli
    • Kırşehir
    • Kocaeli
    • Konya
    • Kütahya
    • Malatya
    • Manisa
    • Kahramanmaraş
    • Mardin
    • Muğla
    • Muş
    • Nevşehir
    • Niğde
    • Ordu
    • Rize
    • Sakarya
    • Samsun
    • Siirt
    • Sinop
    • Sivas
    • Tekirdağ
    • Tokat
    • Trabzon
    • Tunceli
    • Şanlıurfa
    • Uşak
    • Van
    • Yozgat
    • Zonguldak
    • Aksaray
    • Bayburt
    • Karaman
    • Kırıkkale
    • Batman
    • Şırnak
    • Bartın
    • Ardahan
    • Iğdır
    • Yalova
    • Karabük
    • Kilis
    • Osmaniye
    • Düzce
  • AKŞAM'A 20:44

  • HABER GÖNDER

  • İDDAA PROGRAMI
  • VİDEO GALERİ

Annesi ile birlikte toprağa şekil veriyor

Hatay’da anne mesleği olan çömlekçiliği zor şartlar altında yapmaya devam ediyor.

Hatay’ın Yayladağı ilçesinde 50 yıldır annesi ile birlikte topraktan çömlek yapan 27 yaşındaki Özer Şaşak, mesleğin unutulmaya yüz tuttuğunu söyledi.

Şaşak, annesinin artık yaşlandığını ve kendisinin 17 yıldır topraktan çömlek yaptığını belirterek: ” Biz bu mesleği 50 yıldır annem yaptığı için annemizden öğrendik. 15 yıldır ben annemle çalışıyorum. Şuan ben yapıyorum. Annemin yaşı baya ilerlediği için yaşlandı, onun için yapmıyor” dedi.

Şaşak, dağdan topladıkları toprağı traktör ile sürdüklerini kaydeden Şaşak, topladıkları toprağı traktörle ezdiklerini ve onları çuvallara koyduklarını vurguladı.

Çömleğin yapılması için toprağın bir çok işlemden geçtiğini belirten Şaşak: “Bunu dağdaki topraktan kil topraktan, kırmızı topraktan traktör ile sürüp onu kurutuyoruz. Kuruttuktan sonra toprağı traktör ile ezdirip, eleyip çuvallara dolduruyoruz ve buraya getiriyoruz. Çuvaldaki toprağı döküp çamur haline getiriyoruz, kıvamlı hale getiriyoruz. Kıvamlı olduğu zaman ertesi gün bu çanaklardan imal ediyoruz. Bu çanakları imal edip dışarıya satıyoruz. Toptancı gelip alıyor. bazen tek tek satıyoruz. Yerimiz dar olduğu için fazla üretemiyoruz. Yerimiz dar devlet bir imkan sağlasa daha ilerleriz. Çamuru yaptıktan sonra bunların tahta halinde yapılmış aletleri var. Ellerimizle yapıyoruz. İlk önce tabanını yapıyoruz. Sonra ikinci katı çıkıyoruz. Üçüncü kata kadar bu hale geliyor. Bu hale geldikten sonra bunları çevirip altlarını kuruduktan sonra suluyoruz. Kurutmaya çekiyoruz gölgede. Kuruduktan sonra güneşe çıkarıyoruz. Güneş ısısını alıyor, ikindine doğru tandırımız var çukur eşilmiş onun içine odun, çalı koyduktan sonra yapılan ürünleri koyuyoruz. Ondan sora üstüne çam kabuğu koruyoruz. Tandırı yakıyoruz, yaktıktan sonra toptancı gelip alıyor bunlar” dedi.

Şaşak, yaptıkları çömleklerden köfte yoğurma, tepsi, güveç yapma,  et basma, karnıyarık, imambayıldı, tencere çanağında pilav gibi her türlü yemeğin pişirildiğini belirterek toprak çanağın yemeğe lezzet kattığını da kaydetti. Haber/Foto: S. Buğra GÜNEY

ad826x90
0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Sıradaki haber:

Asansör denetimlerini ihmal etmeyin

Hızlı Yorum Yap

0 0 0 0 0 0
sf TÜRKİYE'DE KORONAVİRÜS
211.981

VAKA

193.217

İYİLEŞME

5.344

ÖLÜM

18.764

AKTİF VAKA

sf DÜNYA'DA KORONAVİRÜS
12.751.882

VAKA

7.028.632

İYİLEŞME

565.917

ÖLÜM

5.723.250

AKTİF VAKA

Yazarlar
Video
Galeri

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.

Hatay Zafer'e üye olun

Zaten üye misiniz ? Buraya tıklayarak Üye girişi sağlayabilirsiniz.

Hatay Zafer'e giriş yapın

Henüz üye değil misiniz ? Buraya tıklayarak Üye olabilirsiniz.