• Hatay 16° PARÇALI BULUTLU
    • Adana
    • Adıyaman
    • Afyonkarahisar
    • Ağrı
    • Amasya
    • Ankara
    • Antalya
    • Artvin
    • Aydın
    • Balıkesir
    • Bilecik
    • Bingöl
    • Bitlis
    • Bolu
    • Burdur
    • Bursa
    • Çanakkale
    • Çankırı
    • Çorum
    • Denizli
    • Diyarbakır
    • Edirne
    • Elazığ
    • Erzincan
    • Erzurum
    • Eskişehir
    • Gaziantep
    • Giresun
    • Gümüşhane
    • Hakkâri
    • Hatay
    • Isparta
    • Mersin
    • istanbul
    • izmir
    • Kars
    • Kastamonu
    • Kayseri
    • Kırklareli
    • Kırşehir
    • Kocaeli
    • Konya
    • Kütahya
    • Malatya
    • Manisa
    • Kahramanmaraş
    • Mardin
    • Muğla
    • Muş
    • Nevşehir
    • Niğde
    • Ordu
    • Rize
    • Sakarya
    • Samsun
    • Siirt
    • Sinop
    • Sivas
    • Tekirdağ
    • Tokat
    • Trabzon
    • Tunceli
    • Şanlıurfa
    • Uşak
    • Van
    • Yozgat
    • Zonguldak
    • Aksaray
    • Bayburt
    • Karaman
    • Kırıkkale
    • Batman
    • Şırnak
    • Bartın
    • Ardahan
    • Iğdır
    • Yalova
    • Karabük
    • Kilis
    • Osmaniye
    • Düzce
  • İMSAK'A 02:00

  • HABER GÖNDER

  • CANLI SONUÇLAR
  • İDDAA PROGRAMI
  • VİDEO GALERİ

Atatürk’ün İçindeki Ukde: Enginar

Atatürk’ün ölmeden önce Hatay’dan istediği ve yemeden hayata gözlerini yumduğu  Enginar, Antakya’da Teoman ailesinin topraklarında yetişiyor.

Türkiye’de enginar çıkan ilk bölgelerden birinin Hatay olduğunu söyleyen çiftçi Adnan Murat Teoman, hastalandığı dönemde Atatürk’ünde Hatay’dan enginar istediğini söyledi.Teoman:” Tarihte şöyle bir olay var. Rahatsızlığının son zamanlarında Atatürk’ün canı karaciğer dostu olan Enginar istemiştir. Mevsimi olmadığı için Hasab Rıza Soyak, ikliminden dolayı erken hasat alan Hatay’dan Enginar sipariş etmiş. Enginar yetiştiğinde ise çok geçmiş. Bu Enginar yemeği Atatürk’ün yanında içten arzu ederek sipariş ettiği ilk ve son yemek olarak bilinir. Maalesef bunu yemek kendisine nasip olmadı.”diye aktardı.

TARİHTE İLK ENGİNAR

İklim koşullarımızın enginar yetiştirmek için oldukça müsait olduğunu söyleyen Teoman:” Tarihten ilk çıkan enginar bölgemizden çıkmıştır. Ancak zamanla ekilemediği için bölgemizden ne yazık ki yabancılaşmıştır. Bizde böyle bir şeyi biliyorduk ve bölgemiz için bir değerdir. Daha sonra yerli tohumları tekrar bulduk ve çoğalttık. Her sene de çoğaltmaya devam ediyoruz. Enginarı çok büyük bir arazide yapmamamıza rağmen her sene ettiğimiz enginarı büyütmeye ve fideleri çoğaltmaya çalışıyoruz. Hatay’da enginarı tekrar yayabilmek bizim için büyük bir değerdir.”şeklinde konuştu.

İYİ TARIM

Enginarın karaciğer dostu olduğunu söyleyen Adnan Murat Teoman, yapraklarından da enginar çayı yapıldığını aktardı. Enginar yetiştirmenin zor ve meşakkatli olduğunun altını çizen Adnan Murat Teoman, iyi tarım yaptıkları için her hangi bir ilaç atmadıklarını söyledi.

ad826x90
0 0 0 0 0 1
YORUMLAR

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Sıradaki haber:

Kış’ın habercisi kestane tezgahlarda

Hızlı Yorum Yap

0 0 0 0 0 1
sf TÜRKİYE'DE KORONAVİRÜS
373.154

VAKA

322.465

İYİLEŞME

10.177

ÖLÜM

50.689

AKTİF VAKA

sf DÜNYA'DA KORONAVİRÜS
45.304.036

VAKA

30.386.065

İYİLEŞME

1.184.565

ÖLÜM

14.917.971

AKTİF VAKA

Yazarlar
Video
Galeri

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.

Hatay Zafer'e üye olun

Zaten üye misiniz ? Buraya tıklayarak Üye girişi sağlayabilirsiniz.

Hatay Zafer'e giriş yapın

Henüz üye değil misiniz ? Buraya tıklayarak Üye olabilirsiniz.